Onze gezondheid heeft ernstig te lijden onder de huidige hectische tijd. Neurologisch onderzoek toont keer op keer aan dat door prestatiedruk en stress ons cognitieve, creatieve en probleemoplossende vermogen hals over kop afneemt. De bescherming van ons immuunsysteem kan bij langdurige stress tot 70% aan kracht inboeten en resulteren in de ontwikkeling van chronische aandoeningen en ernstige ziekten.

Waarom raken mensen burn out

Aanleiding

Stress en burn-out kunnen zich uiten in klachten als innerlijke onrust, bezorgdheid en angst, irritatie, malen in je hoofd, slecht slapen, gespannenheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, problemen met plannen en organiseren en verlies van overzicht. Een bepaalde mate van stress kan ons functioneren verbeteren, maar teveel en te langdurige stress leidt tot vermoeidheid, roofbouw en uiteindelijk tot uitputting en Burn-out.

Langdurige stress leidt tot ontregeling van het autonome zenuwstelsel en het hormoonstelsel. Permanent verhoogde stresshormoonwaarden, zoals adrenaline en cortisol hebben een negatieve invloed op ons immuunsysteem. Een niet behandelde burn-out kan dan uiteindelijk leiden tot ernstige chronische psychische en lichamelijke klachten. Slechts de versnelde ademhaling kan al ernstige gevolgen hebben zoals Hyperventilatie. Ook bij milder vormen van een verstoorde ademhaling is de invloed groot; We nemen teveel zuurstof op en ademen ook weer teveel koolzuurgas uit. Dit koolzuurgas hebben we juist nodig in ons lichaam voor de zuurstofafgifte aan onze cellen en bijvoorbeeld voor de doorbloeding van de hersenen. Daarnaast kan het gepaard gaan met druk op de borst, hartkloppingen, tintelingen, duizeligheid, verhoogde bloeddruk en overmatig transpireren. Bij langdurige stress raakt de spijsverteringsfunctie ontregeld, de weerstand neemt af en we raken vatbaarder voor infecties, ziektes en blessures. Het verouderingsproces versnelt, ernstige aandoeningen kunnen worden ontwikkeld zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Al met al is er dus voldoende aanleiding om overmatige stress serieus “te lijf” te gaan.

Aanpak

Heart in Mind werkt bij Stresspreventie- en Interventie volgens de Chronische Stress Reversal- methode (CSR-methode) . We starten met een uitgebreide vragenlijst die stressfactoren, psychische en lichamelijke klachten en de herstelbehoefte na het werk in kaart brengt. De volgende stap is een biofeedback-meting. We meten hierbij spierspanning, huidgeleiding en -temperatuur, ademhalingsfrequentie en de hartritmevariatie. Deze wetenschappelijk onderbouwde psycho-fysiologische metingen geven een betrouwbaar beeld van je mentale en lichamelijke conditie. Bovendien krijgen we een beeld van de mate waarin je lichaam in staat is zich te herstellen na inspanning.

Een hartcoherentie-training kan onderdeel uitmaken van de aanpak bij mensen met stressklachten. Het is een methode om via de ademhaling hart, brein en vitale organen in een optimale staat van samenwerking te brengen. Je leert hoe je je zelf in een ontspannen staat kunt brengen, zodat je grip krijgt op je lichaam en geest in stressvolle situaties. Zo kun je zelf zorg dragen voor een optimale balans in het functioneren van je lichaam.

In een op jou afgestemd maatwerktraject zullen we samen achterhalen, wat de achterliggende oorzaken zijn van de ontstane overbelasting. Welke situaties en gedragspatronen hebben geleid tot de permanente overbelasting? Hiertoe maak ik ook gebruik van een aantal andere instrumenten, zoals weergegeven onder “Methodieken”. Met name instrumenten, die bedoeld zijn om onbewuste patronen bloot te leggen kunnen hierbij van belang zijn, zoals “Breinmanagement”, Kunstzinnige counseling, maar ook onderdelen van NLP (Neuro Linguistisch Programmeren). Klik hier voor onze methodieken.

De hierop volgende coachingssessies zijn gericht op lichamelijk en psychisch herstel, de opbouw van vitaliteit en verbeterd ‘zelfmanagement’ om je belastbaarheid te vergroten en om herhaling te voorkomen.

Deze aanpak onderscheidt zich van andere Stressinterventie-methoden door de maatwerkaanpak en de primaire aanpak van lichamelijk herstel. Het coachingsproces is geheel op jou gericht en kent dus geen standaard – tijdgebonden – aanpak.

De CSR-methode omvat een geïntegreerde benadering van zowel lichamelijke, cognitieve, emotionele als gedragsmatige aspecten. Er is aandacht voor :

 • Voeding
 • Slaaphygiëne
 • Ademhaling
 • Beweging
 • Ontspanning
 • Leefstijl en -regels
 • Tijdmanagement
 • Voorlichting
 • Gedragstraining

Resultaten

De combinatie van Hartcoherentie en de CSR-methode leidt tot:

 • Hervinden van energie en vitaliteit
 • Verbetering van emotioneel evenwicht
 • Minder bezorgdheid, gepieker en/of angst
 • Meer innerlijke rust
 • Verbetering en stabiliteit van stemming
 • Verbeterd zelfinzicht en zelfmanagement
 • Verbetering concentratievermogen en geheugen
 • Verbetering van mentale functies
 • Verbetering plannings- en organisatiefunctie

Wat moet je doen als je burn-out bent?

Biofeedback-meting

HRV-meting